Norske Vinklubbers Forbund
Association of Norwegian Wine Clubs

Sommerens grillviner

Sommerens grillviner

Man håper og tror at sommeren har kommet nå… Grillentusiastene er i alle fall i full vigør og legger alt som kan spises på grillen. Har hørt at selv avokado går på rista i år.

Før var det pølser som gjaldt, men nå er det kun fantasien som setter grenser for hva som egner seg til grilling. Vi pakker inn fisk og grønnsaker i folie, marinerer kjøtt til den store gullmedalje og trer kongereker og laksebiter på spidd. 

Grillen kommer i mange varianter, noen sverger til de originale kullgrillene, mens andre bruker elektrisk grill, gassgrill eller de mer avanserte og større vedfyrte grillene. Uansett hva man velger så er fokuset på maten og da er det viktig med gode råvarer. Utvalget i butikkene blir stadig større og mer variert. Tiden da grillpølser og flintsteik var det man spiste av grillmat er long gone. I dag finnes et utall gode og vellagede pølser, mange flere deler av dyrene brukes på ulike måter og sjømat har fått en stor plass på grillen de siste årene. Også grønnsaker er både godt sunt å grille. 

Marinader er også en stor del av smaksopplevelsen og her er balansen mellom syre og sødme viktig. Mange bruker øl i marinader, noen bruker til og med ølbokser til å grille hele kyllinger på, men vi skal fokusere på vinen. Man må jo ha noe godt i glasset også, her er noen tips til gode grillviner. 


HVITE VINER

Le Caillou Côtes du Rhône Blanc 2016, Sør-Rhône, Frankrike
Kr. 189,90. VP 7605101 (bu) 
Frisk nese med toner av frukt og sitrus. Smakfull i munnen med lette ferskentoner og lett varmebehandlet sitron. Lett tørr finish med god lang ettersmak. Fresht og egner seg godt til fisk og kylling på grillen. 

Rolet L'Etoile Chardonnay 2014, Jura, Frankrike
Kr. 209,90. VP 3006301  
En av mine favoritter fra Jura i Frankrike som alltid leverer. Dufter aromatisk av gule, modne epler og sitrus. Konsentrert frukt i munnen, saftig, gule epler, røde epler, god kremet konsistens og lang ettersmak. Kjempegodt, delikat og kompleks. Fet fisk og hvitt kjøtt. 


RØDE VINER

Desormière Côte Roannaise Tradition 2016, Loire, Frankrike
Kr. 148,90. VP 3871901 (basis)
Super fresh og fruktig i nesen. Saftig og juicy med mye smak av nyplukkede kirsebær, noe bjørnebær og et svakt krydderpreg i finish. God konsentrasjon og veldig mye vin for pengene. Godt til kylling og lettere retter av svin eller fet fisk. 

Chapoutier Côtes du Rhône 2016, Sør-Rhône, Frankrike
Kr. 155,- VP 1556501 (basis) 
Krydder i nesen med hint av julekrydder, syrlig i frukten. God fylde i smak både i frukten og krydderet. God lengde og en flott allround rødvin til det meste på grillen, både av hvitt og rødt kjøtt.  

Odfjell Capítulo Flying Fish 2015, Chile
Kr. 154,90. VP 411201 (bu) 
Syrlig og sødmefull frukt på nesen, hint av urter. Saftig i munnen med masse fersk, solmodne toner av kirsebær, solbær, plommer og bjørnebær. Lett tanninstruktur, mye smak og et svakt preg av urter og krydder i finish. Nice og veldig bra pris, super til biff, hamburger eller krydrede pølser.

Chante Cigal, The Cicada 2016, Rhône, Frankrike
Kr. 159,60. VP 7609501 (bu) 
Friske toner av mørk frukt og bær og hint av kirsebærstein. Følger opp i munnen, veldig saftig og fruktig med et frisk tanninbitt. Serveres litt kjøligere, bra til bbq i sommer. Dette er vinen til spareribs og lammekoteletter. 

Domaine de Bellene Bourgogne Maison Dieu Pi 2015, Burgund, Frankrike
Kr. 239,90. VP 2977601 (bu) 
Delikat nese med røde bær og frukt. Saftig i munnen med god oppfølging av både jordbær og kirsebær, syrlig finish og bløte, avslepne tanniner. God konsentrasjon, helt herlig! Egner seg suverent til et godt stykke kalv på grillen. 

Annonse
Vista Travel - Champagne