Norske Vinklubbers Forbund
Association of Norwegian Wine Clubs

Derfor får denne greske hvitvinen 91 poeng
Denne har aldri vært bedre Assyrtiko Wild Ferment 2017. Foto: Geir Salvesen.

Derfor får denne greske hvitvinen 91 poeng

Den beste hvitvinen i Hellas er kommet i en ny årgang. Enda bedre enn før. Hvordan er det mulig?

Man kan aldri drikke etiketter. Det er til sist alltid innholdet som teller. Gresk vin har hatt et relativt dårlig rykte i ca 2000 år, og mange nordmenn har nok på en av sine Hellas-reiser stiftet bekjentskap med en furunålsduftende hvitvin som fungerte fint til fisken i taverna’en der nede ved den romantiske havnen, men som skar seg fullstendig i møte med Norge etter å ha vært fraktet opp i bagasjen.

Den tid er over nå. Grekerne har nå fantastiske viner å by på, spesielt gjelder det de hvite Assyrtikovinene fra Santorini – der 90 prosent av greske postkort ser ut til å være hentet fra. Franskmennene skryter av sitt lokale terroir, men her på denne øya er det virkelig spesialterroir. Gammel vulkangrunn og svart sand og stein etter implosjonen som ødela mye av øya for 3500 år siden og som har skapt en bruddsone som stuper 400 meter rett ned i sjøen og der små, pittoreske, hvitmalte hus med blå porter klistrer seg som melis til bruddkanten. 

Vanskelig å tro at det her vokser vin. Men det gjør det. På baksiden av bruddkanten.
Her er Oia, på nordsiden av Santorini. Foto: Geir Salvesen

Man må ut i vinmarkene for å forstå dette. Skjønt vinmarker – de ligner mer på små ugress-busker som vokser helt tett ved bakken. Noen av vinstokkene skåret og bundet sammen i kranseform så de ikke skal bli tatt av den av og til så sterke vinen som feier over denne øya i Cycladene. 
Vi snakker om Assyrtiko. Og gjerne fra svært gamle vinstokker. 80-100 år gamle uvannede vinstokker som bare henter vann fra natteduggen. 

Her er det både høy konsentrasjon, solid syre og pussig nok masse friskhet – og den røykaktige mineraliteten som dette jordsmonnet påfører vinene. Det er som om man finner et hint av vulkanaktiviteten fra den tiden. 

Slik ser vinmarkene på Santorini ut. De ligner mer tilfeldige busker i lavasand.
Foto: Geir Salvesen

Denne vinen har i 2017 et enda sterkere avtrykk enn tidligere. Det er som om alle gode krefter har samlet seg og gitt den enda et lite skyv. Gaia har også en enda slankere Assyrtiko – Thalassitis. Også verdt et bekjentskap. 

9869201 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2017
Santorini, Hellas
Kr 219,90
Karakter: 6, Poeng: 91
Importør: Chaeos Wine & Spirits AS

Den aller beste Assyrtiko til nå fra Gaia, med en fenomenal kompleksitet, laget på lokale, eldgamle Assyrtikodruer. Litt stikkelsbær og gult eple, røykpreg og mørk mineralitet. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta.

Forberedelser til kveldens restaurantbesøk i Fira, Santorini. Foto: Geir Salvesen 

Annonse
Vista Travel - Skåne