Norske Vinklubbers Forbund
Association of Norwegian Wine Clubs

CVNE

CVNE

CVNE eller Compania Vinicola del Norte de España som de fire bokstavene egentlig står for er egentlig fire vinhus. Cvne er ikke det letteste å uttale på noe språk, så på folkemunne sier vi Cune.

CVNE er det syvende eldste riojahuset som har overlevd frem til i dag og ble grunnlagt i 1879. Brødrene Real de Asua kjempet under en av krigene i Spania og en av de to fikk heftig astma som følge av de rå forholdene i skyttergravene. Han skal ha blitt avbildet med en flaske fra Pauillac på denne tiden, og han studerte i Bordeaux før krigen. Flasken gav sikkert gode minner om tidligere tider. Legen mente han måtte flytte til et tørt og varmt klima for å hjelpe astmaen, og han rådet ham til å bosette seg i Rioja skal vi tro legenden. Ettersom han tydeligvis hadde sans for god vin var han neppe vanskelig å be. Eusebio Real de Asua havnet i Haro, kone og barn ble igjen i Bilbao. 

Haro var blitt en travel by hvor en dreven kar raskt knyttet kontakter både i Spania og Frankrike hvor han raskt lærte seg handelsmønsteret. Ganske fort ble han fysen på egen bodega. Han fikk kontakt med Isidro Corcuera i Logroño som kjente alle vinmarkseiere og de to ble partnere. En gammel studiekamerat fra Bordeaux hadde de riktige kontaktene i Frankrike, både i Bordeaux, Cognac og Champagne. Firmaet vokste raskt og alt året etter oppstart hadde egenkapitalen økt fra 50.000 pesetas til 300.000,- Alt i 1882 måtte man utvide kjellerne og produksjonslokalene like ved jernbanestasjonen i Haro. Og det er i 1882 firmaet blir hetende CVNE og nå var egenkapitalen alt på 3 millioner pesetas. 

Huset ekspanderte raskt og hadde til og med champagneproduksjon i fire år under navnet Eugene Perre et Cie, men i dag finnes det bare gammelt reklamemateriell som vitner om denne korte boblende affæren. Cune kom til ved en trykkfeil, for trykkeren mente noen måtte ha skrevet en litt for spiss «u» istedenfor «v». Men de ansatte gikk uansett over til å si cune uansett, og man kan også finne tapninger med Cune fremfor CVNE på. Vanlig Crianza for eksempel. Huset består av fire eiendommer eller vinfamilier. Vanlig CVNE med crianza, reserva og gran reserva. De beste vinene kvalitativt i reserva og gran reserva utgave har Imperial som navn på etiketten. I en annen stil, og for meg, mellom vanlig CVNE og Imperial kvalitativt har vi Viña Real. Øverste flaggskip er Contino som er en egen eiendom utenfor Logroño.

CVNE har i dag en liten restaurant på eiendommen i Haro hvor man bør bestille bord, og her serveres utmerkede lammekoteletter grillet på vinskudd. Magi med en god Imperial i glasset!

2014 Cvne Monopole Clasico Blanco Seco
Pale lemon yellow. Vanilla, spices, fruity, peach nose. Fresh acidity, fruity, apples, some citrus, spices. 84

2016 Cvne Monopole Blanco
Kr 169,90
Pale lemon yellow. Fresh, fruity, pears and citrus nose. Fresh acidity, fresh, fruity, some citrus and apples, good length. 85

​2014 Cvne Crianza
Kr 139,90
Bright ruby. Scented, red berries, some blueberries, light floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, leaner, red berries finish. 85

2012 Cvne Reserva
Kr 175,-
Ruby. Anise, cherries, fruity, dark berries, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries, touch of herbs, good length. A bit lean. 86

2010 Cvne Gran Reserva
Kr 219,90 (2008)
Ruby. Blackberries, fruity, some anise and blueberries, some vanilla and chocolate. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, some vanilla and still some wood structure, tight, needs air to open, long. 91

2011 Cvne Imperial Reserva
Kr 300,- (2012)
Ruby. Dark fruits, red berries, blueberries, some anise nose, some vanilla and spices. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, juicy, fruity, anise, spices, detailed, long. 92

2009 Cvne Imperial Gran Reserva
Kr 379,90 (2007)
Ruby. Blackberries, liquorice, spices, ripe, rich, intense, deeper nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some coffee, chocolate, ripe and rich, intense, bigger, not the most graceful ever, long. 92