Norske Vinklubbers Forbund
Association of Norwegian Wine Clubs

Reker hele sommeren!

Reker hele sommeren!

Det enkleste og noe av det aller beste jeg kan spise om sommeren er reker. Ferske eller frosne, begge deler passer meg fint. Selv om det ikke smaker så mye er rognen noe av det beste synes jeg.

I løpet av sommeren åpnes det endelig et fisketorg nede på Rådhusplassen i Oslo. Bergen har jo hatt sitt legendariske fisketorg i alle år og det skorter ikke på muligheter til å kjøpe ferske reker i havnebyene langs hele norskekysten. 

Det er et veletablert faktum at skalldyr er best i vintermånedene når vannet er som kaldest, men det er noe eget og sommerlig ved et rekemåltid og de fleste av oss spiser i snitt mer reker om sommeren enn om vinteren. 

Når vi velger vin til rekene må vi også ta hensyn til tilbehøret. Det klassiske hos oss er loff, majones, sitron og dill. Så det betyr at vi har fedmen i majonesen å forholde oss til, syrligheten i sitronen og de grønne tonene fra dillen. Vi trenger syre for å rense munnhulen for fett, syrlighet i vinen matcher syrlighet fra sitron og finner vi litt urtetoner i vinen passer det fint med dillen. 

Være seg inne på en regntung dag, ute i bakgården, eller i parken med venner: reker er det alltid stemning for. Lette, friske hvitviner passer kanskje aller best, mange foretrekker bobler, men også rosévin fortjener en plass under rekegildet. 

Her er noen av mine favoritter:

BOBLER:

Cabelier Crémant du Jura Chardonnay 2012, Jura, Frankrike
Kr. 179,90. VP 7635201 (bu) 
Dufter av eplekart og sitrus. Følger opp i munnen, med hint av autolyse og brødbakst. Sitronsmaken er frisk og god og sitter lenge, med noe gul frukt i ettersmaken. 

Wolfberger Crémant d’Alsace Brut, Alsace, Frankrike
Kr. 189,- VP 853701 (bu)  
Aromatisk nese med toner av hvite blomster og stenfrukt. Saftig i munnen med smak av epler, sitrus og et hint av kjeks i finish. Knusktørr og frisk ettersmak. 

Henriot Brut Souverain, Champagne, Frankrike 
Kr. 379,90. VP 5701001 (bu)
Lette toner av kjeks og bolledeig i nesen med godt preg av sitrus. Følger opp i munnen med konsentrert frukt av grønne, saftige epler, brioche og stenfrukt. Frisk og leskende syre og mousse med lang krisp finish. Skal du ut og reise finnes denne i 2-pack på ankomst butikken på Gardermoen til ringe kr. 569,00 for 2 flasker. 


HVITVIN:

La Cappucina Monte Stelle Soave Classico 2016, Veneto, Italia
Kr. 129,90. VP 7616801 (basis)
En frisk og syrlig hvitvin med smak av sitrus og urter. I munnen kjenner vi hint av epler og blomstertoner. Forholdsvis lang ettersmak med god syre og balanse. Et lite røverkjøp. 

Gauda Abadía de San Campio Albariño 2016, Rias Baixas, Spania
Kr. 149,90. VP 511901 (basis) 
Intense florale toner med hint av sitrus og frukt. Smaker saftig av røde epler, gule moreller og hylleblomst, frisk syrlighet i avslutningen og knusktørr finish. 

Philipp Kuhn Riesling Trocken Tradition 2016, Pfalz, Tyskland
Kr. 159,90. VP 5312901 (bu)
Ren, fruktig nese med epler og fersk frukt. Følger godt opp i munnen med grønne epler, hylleblomst, sitrusfrukter. God konsentrasjon og lengde. Syrefrisk avslutning med tørr mineralitet. 


ROSÉVIN:

Dom. La Suffrene 2016, Provence, Frankrike
Kr. 169,50. VP 1010201 (basis) 
Syrlig frukt i nesen. Følger opp i munnen med toner av bringebær, rips og rabarbra. Streif av urter og nyslått gress og fine sitrus smaker av blodappelsin i avslutningen.

Bertani Bertarose Chiaretto 2015, Veneto, Italia
Kr. 174,90. VP 1982601 (bu)
Sødmefull og intens duft av modne røde bær med hint av tørkede roser og te. Delikat i munnen med god syrlighet og toner av nyper og rips i munnen. Frisk avslutning. 2016 årgangen er rett rundt hjørnet.

Chateau Miraval Jolie Pitt & Perrin 2016, Provence, Frankrike
Kr. 199,90. VP 2263301 (basis) 
Delikat duft av røde bær og sitrus. Frisk i munnen med smak av villbringebær, grønne urter, god syre og balansert frukt. Saftig og fresh. Denne får du også på tax-free butikkene som drives av Heinemann til kun 159,90. 

Annonse
Vista Travel - Skåne