Norske Vinklubbers Forbund
Association of Norwegian Wine Clubs

Modnende burgundere

Modnende burgundere

Burgundere som nærmer seg modne eller er på god vei dit møter man altfor sjeldent på, selv når man er så bortskjemt som meg. Men her ble det en liten vertikal og flaskevariasjon. Ikke hverdagskost!

De fleste private smaker sjelden samme vin opp mot hverandre med alder, to flasker side om side i glasset. Men jeg fascineres av at så mange skribenter sier at, nei denne vinen, den smakte jeg for noen måneder siden, så den gidder jeg ikke smake nå. Greit nok om det er en enkel vin, men når det gjelder viner for kjelleren har det jo skjedd noe. Det skjer noe hele tiden, på ulik tid, i hver flaske. Jeg synes flaskevariasjon på to i utgangspunktet like viner som har levd tilsynelatende like liv side om side er fascinerende. Og jeg benytter meg av muligheten til å smake flere flasker jevnlig om den finnes. Og det er ikke så ofte faktisk. Vanligvis åpnes det kun en ny flaske om det er en skade på første flaske. Her var det en stor nok smaking til at det trengtes to flasker, og jeg tok en tur inn på kjøkkenet etterpå.

Noen ganger er flaskeforskjellen liten og kan tilskrives at en flaske har fått litt mindre lufting for eksempel. Det er ganske vanlig de første fem og mot ti årene av en lagringsvins liv. Men etter ti år skjer det noe som gir større avvik. Korkens densitet og porøsitet samt elastisitet er nok hovedårsaken til disse endringene. Korken må klare å dytte hardt nok mot flaskens innerside slik at man ikke får lekkasje mellom glass og kork. Men korkens porøsitet i sitt indre er også viktig for mengden væske og luft som på sikt klarer å trenge igjennom korken. En gammel kork er gjerne «soaked» som man sier, i en flaske, mens den i samme vin fra en annen flaske fortsatt ser ny ut. Dette skaper flaskevariasjon. Når man passerer tyve til femogtyve år ser man etter hvert tydelig forskjell på fyllnivåene i flaskene, i 9 av 10 tilfeller har flasken med høyest fyllnivå den friskeste og fasteste korken, og det friskeste og mest ungdommelige utrykket i selve vinen også. Flaskene under ble åpnet uten at jeg så korkene, men alt på 2009 som nå er åtte år begynte forskjellene å vise seg. 

2014 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby. Scented, dark fruits, some spices, fairly intense, fresh nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, intense, spices, nuanced, detailed. Long. 92

2009 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby. Scented, red berries, some anise, touch of sous bois, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, bright red fruity, elegant texture, nuanced, detailed, long. 93

2009 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby. Vanilla, spices, riper, richer and deeper, intense nose, touch of coffee. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries, spices, tight compared to last bottle, long. 92

2004 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby. Red berries, some herbs, wild strawberries and a bit of spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, some structure, firmer, detailed, long, quite tight. 92

2004 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby. Scented, some herbs, red berries, bright fruity nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, lighter body and texture, detailed, wild strawberries, long. 92

1999 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby, sediments. Earthy, figs, dates, spices, sous bois, cherries nose. Fresh acidity, ripe tannins, some figs, dates, spices, nuanced, elegant texture, lots of figs and dates, long. 92

1999 Champy Mazis-Chambertin
Bright ruby. Scented, bright red fruity, raspberries, light sous bois, detailed nose, elegant. Fresh acidity, ripe tannins, structured and firm compared to the bottle beside it, nuanced and detailed, long. 93

Annonse
Prowine_2017_07